středa 3. října 2012

Tepláčků není nikdy dost

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

Dokud jsem neměla vlastní dítko, divila jsem se, jak jsou některé děti ušmudlané a jejich maminky klidné :o). Nyní s vlastní ratolestí už vím proč. Protože tepláčků není nikdy dost a převlékání nic neřeší. No zkrátka, čistou a voňavou holčičku máme doma pouze ráno před snídaní a večer po koupání.


S rychlostí růstu dítěte a vzrůstajícím počtem koupených tepláčků, které vždy skončily s různými fleky…, jsem se pustila do šití kousku oblečení, které se hodí každé mamince. Tepláčky ušity čtyřmi švy zvládne každý! Tepláčky nemají boční šev, takže je to raz dva.
Z doby minulé, kdy nic nebylo a na to co bylo, se stáli fronty, si moc nepamatuji. Bylo mi devět, když přišla změna. Co si však pamatuji, jsou tři pionýrské tábory, které jsem jako malá jiskřička absolvovala. Vzpomínky jsou mlhavé, co však si vybavuji, jsou tepláky. Modré tepláky dole s gumičkou pod chodidlem, které měli hned vytahaná kolena. Měli jsme je všichni :o). Všechny tyto tepláky mi šila mamka a babička. A nyní se dostáváme k otázce -  Z čeho tepláčky ušít? Já zašla k babičce (nyní prababičce) a po pouhé zmínce, zda doma není kousek teplákovky, že bych malé zkusila ušít tepláčky, babička nadšeně došla (doběha) do sklepa a našla (přivlekla) kufr plný kusů teplákovin. S podivem tam jsou různé barvy modrá světlá, tmavá, červená, zelená i růžová. Některé už nastříhané tepláky.  
Nadšeně jsem kufr sbalila a už mohla tvořit. Takže tepláčky je možno ušít z toho co dům dá! Ušetříte, zrecyklujete staré věci, nebude Vám vadit, pokud dítě bude vytvářet nevypratelné fleky a můžete na každý den mít tolik tepláčků, kolikrát Vás bude bavit převlékat Vaše dítko. Střih se vejde také na starou mikinu (pokud né na Vaší, tak manžel jistě nějakou na vyřazení má) nebo na velké tepláky. Na zakončení pasu a nohavic, jsem použila staré patenty a kousky pevnějších úpletů. Také jsem dostala od babičky, patenty se dají i koupit, nebo odpárat ze starých věcí. Pokud nemáte, pouze zahnete látku (nohavice) nebo vytvoříte tunýlek pro navlečení gumy v pase.


Ještě ke střihu. Střih je pro dítko vysoké 85 – 90 cm (1,5 až 2 roky) – to je však nutné vyzkoušet nebo poměřit s jinými kalhoty. (Já mám radši, když jsou kalhoty delší….) Nosíme látkové pleny, takže střih je trochu širší – jsou to volné pohodlné tepláčky. Střih na tepláčky naleznete zde. Pokyny pro tisk a slepení střihu zde.

Co potřebujeme:

  • střih zde
  • látku – teplákovka, starší mikina….
  • patent
  • gumu do pasu


1.   Připravíme si papírový střih. Střih je již s přídavky na švy. Šijeme na šířku patky.
2.   Papírový střih položíme na dvojitou látku. Látka je položena lícovou stranou k sobě! Obkreslíme nebo přišpendlíme střih a vystřihneme.

3.   Sešijeme linii sedu. Přední šev – bývá tam většinou zip.  Zadní šev – „mezi půlkami“. Kdo má šije overlookem já šila přímým stehem a poté jsem šev začistila entlem (zik zak steh) – to jsem dělala spíše pro zpevnění švu.

4.   Sešijeme vnitřní šev nohavic. Kalhoty rozložíme ušitými švy sedu k sobě a našpendlíme si nohavice. Začneme ve středu, kde se potkávají švy sedu. Aby se nám dobře šilo, položíme každý šev na jednu stranu, vytvoříme plochý spoj. Tepláčky jsou skoro hotové :o).




5.   Začištění pasu a nohavic. Použila jsem méně tahavý úplet (kdo nemá, může použít patent, nebo i teplákovinu). Pro pas jsem ustřihla úplet cm, pro patenty cm. Rozměry jsou menší než obvod pasu a nohavi to z toho důvodu, že částečně využijeme elasticity materiálu. (u ostatních použitých materiálů je to na Vašem zvážení).


6.   Jednotlivé pruhy jsem na konci sešila – vytvoříme váleček. Pozor u zakončení pasu – necháme si otvor pro navlečení gumy. Pas – začneme sešívat a zhruba ve 2/3 vynecháme cca 1cm, dále pokračujeme v sešití – viz. foto.


7.   Ušité válečky z úpletu složíme na polovinu
8.   Úplet přišpendlíme k nohavicím a pasu. U nohavic dávám spoj úpletu na vnitřní šev nohavice. úplet je potřeba rovnoměrně natáhnou po délce obvodu nohavice. Při našívání úpletu v pase nasadíme úplet tak, aby otvor pro navlečení gumy byl uvnitř tepláčků vzadu.


9.   Úplety přišijeme – šijeme pružným stehem, aby šev nepopraskal při oblékání. Já šila entlem a doporučuji dvakrát dokola.


10.  Navlečeme do pasu gumu a je hotovo.


poznámka: Kdo si chce ulehčit práci nebo nemá úplet, pouze si při stříhání přidá v pase cca 5 cm látky ke střihu. V pase pak látku dvakrát založí, přišije (nachá otvor pro navlečení gumy) a navleče gumu. U nohavic stačí 2 cm na založení.






d.

2 komentáře:

  1. Děkuji za návod. Tepláčky ušity, jedny na den, jedny na spaní. A další určitě budou přibývat.
    Mám tip na ty na spaní - kde jsem chtěla aby nohavice byly dole volné - přiložila jsem střih na tričko tak aby dolní okraj trička byl dolní část nohavice. A ušetřila si trochu práce :).
    Každopádně moc díky za všechny střihy i nápady. Obdivuju všechny co nejen šijí, ale obětují čas a knowhow aby srozumitelně vytvořili návod i pro ostatní. Mimochodem Vašich návodů mám víc, i koupené a všechny jsou moc přehledné i pro úplného začátečníka. Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme za krásný komentář a prima tip Majko. Jsme moc rády, že jsou naše návody někomu k užitku. Přejeme krásné léto nejen za šicím strojem.:-) bára

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...