sobota 9. června 2012

Kojící tričko

Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

aneb návod, jak si ze dvou triček ušít praktické tričko na kojení.



Pokud máte doma starší trička, která už nenosíte, protože jsou moc krátká a nemáte rády, když Vám táhne na záda, pak máte ideální materiál na ušití tohoto kojícího trička. Triko má pod prsy otvor, který nadzvednete a můžete pohodlně kojit.


Co budete potřebovat:
- dvě, klidně i starší trička, která jsou přibližně stejně velká a dostatečně pružná.
- kousek gumy, ale možná ani nebude potřeba, to uvidíte až po vyzkoušení ušitého trička.
- no a taky šicí stroj, nůžky, pravítko a trochu času a chuť tvořit.



Nejprve si vezmeme triko, které má být v horní části. Tričko si oblékněte a udělejte si značku v místech pod prsy, kde se Vám zdá tak akorát, aby Vám končil horní díl trička. Triko si položte na podložku, změřte si zaznačenou vzdálenost. U mého trička to bylo 36cm. K této vzdálenosti si připočítejte 2cm na zahnutí. Tedy v mém případě 38cm a udělejte si na tričku značku.


V těchto místech si triko ustřihněte.


Otočte triko na rubovou stranu a zahněte lem 2cm do rubu a sešpendlete.


Tento zahnutý lem při kraji přišijte. Pokud máte overlock, použijte ho a pokud ne, vystačíte si i s normálním strojem, tak jako já. Zkraťte si délku stehu. Pružné materiály je vhodné šít krátkým stehem, ať je pak vůle na natahováním. Důležité je vynechat při šití u obou bočních švů asi 0,5cm pro pozdější navlečení gumy.


Teď si vezmeme i druhé triko a to první si na něj položíme.


3cm nad koncem prvního trika si udělejte značku.


Dále si naznačte výstřih spodního trika. Od spodní hrany výstřihu si odměřte cca 15cm a nakreslete si oblouček, jako byste si kreslily tílko s větším výstřihem.


Triko vystřihneme. Ale co a jak budeme střihat? Od značky, kterou jsme si dělaly v předešlém kroku (3cm nad hranou horního, zeleného, trika) střiháme přední díl těsně podél švu až k lince výstřihu. Pak stříháme po lince výstřihu a zase těsně podél švu ke značte na druhé straně. Od značek na boku už dolů nestřiháme, ale rovně odstřihneme zadní díl. Takže přední díl trika vypadá jako tílko a zadní díl je jen od prsou dolů.


Horní triko (zelené) otočíme na rubovou stranu, položíme na podložku přední stranou nahoru a něj, přední stranou dolů, položíme spodní (bíle) triko.


"Tílko" si ke spodnímu triku přišpendlíme. Špendlíme jen na bocích, v místě výstřihu nic přišívat nebudeme.


"Tílko" ke spodnímu triku přišijeme, ale šijeme jen v bočních švech, tak aby na horním triku nebylo vidět, že je k němu něco přišitého.


Tady na obrázku je detail přišití "tílka" k triku v bočním švu. Já jsem na přišití použila cik cak steh.


 Na obrázku je vidět už přišité "tílko". Šili jsme v ramenním švu, kolem rukávu a v bočním švu až k místu, kde už má bíle triko i zadní stranu.


Bíle triko přetočíme taky na rubovou stranu a celé triko otočíme zády k nám. Sešpendlíme si horní část zad (zelené triko) ke spodní části (bílé triko) a oba díly sešijeme.


V zadní části spodního lemu tak vzniknou dvě linky. A zase nešijeme až k bočnímu švu. Necháme si pře švem 0,5cm na navlečení gumy. Na obrázku je to dobře vidět.


Triko si teď oblečte a zkuste, jestli je potřeba do přední části pod prsy navlékat gumu. Pokud triko pěkně přiléhá k tělu, není potřeba gumu navlékat. Pokud lem trika podivně trčí, navlíkněte si do tunýlku gumu. Tričko Vám pak bude pod prsy pěkně sedět.  


 Konec gumy u bočních švů důkladně zapošijte, ať se Vám nevytrhne. Nejdříve na jedné straně, pak projeďte tunýlkem pomocí spínacího špendlíku až k druhé straně a přišijte i druhý konec gumy.


 A už nám zbývá jen prodloužit si triko, tak ať nám netáhne na záda. Pokud jste použily na ušití kojícího trička dostatečně dlouhé triko, můžete tento krok vynechat a máte hotovo. Ale pokud jste stejně jako já použily trika, která Vám už léta leží nenošená ve skříni, protože jsou moc krátká, tak pokračujeme. Ale nebojte, už je to jen maličkost.
Spodní část horního (zeleného) trika, kterou jsme na začátku z trika ustřihly, si našijte ke spodnímu lemu spodního (bílého) trička. Jakým způsobem to uděláte, už je jen na Vás. Můžete stejně jako já vsunout zelené triko do spodního a při krajíčku prošít nebo si obě trika sešpendlit lícem k líci a šev nechat uvnitř. Můžete použít některý z ozdobných stehů atd. Prostě to udělejte tak, aby se Vám Vaše nové triko líbilo. A máme hotovo!

Tričko není vyfocené na modelce, protože "modelka" je teď v jistých břišních partiích poněkud objemnější :-), ale přikládám fotografii trika z netu, které je šito stejným principem, i když asi ne formou recyklace dvou triček. :-)

Pokud budete mít nějaké připomínky nebo dotazy anebo se Vám prostě jen bude návod líbit a poslouží Vám, budu ráda, za vaše ohlasy.

b.

6 komentářů:

  1. Wow, asi půjdu hned do skříně, kde mi leží spoustu krátkých triček... :D Můžu se jen zeptat.. ten výstřih je dostatečný, aby šlo kojit? Přijde mi tedy dost malý...

    OdpovědětVymazat
  2. Trička už jsou odzkoušena v praxi a skvěle fungují i s takhle velkým výstřihem. Asi záleží jak průžné máte tričko, ale začala bych radši s menším a v případě potřeby bych zvětšovala. Odstřhnout ho můžete vždy, ale obráceně to půjde špatně.;-) Pak se nám pochlubte s výsledkem. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za inspiraci, kojící trička si podle Vašeho návrhu co nejdříve ušiju!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    bylo by prosím možné si od Vás kojící tričko koupit? Nemám na šití prostor ani čas a velmi se mi líbí jedno konkrétní. Kontaktovala bych Vás mailem, ale nějak se mi nechce otevřít. . Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jani,
      trička jsou ušita ze starých triček, takže rozhodně to nejsou položky k prodeji :-). Napište mi na mail mamasidea@gmail.com, které by se vám líbilo a pokud ho v krabici s odloženými věcmi ještě najdu a nevadí vám secondhandové věci, tak vám ho pošlu.:-) Pěkný den. b.

      Vymazat
  5. To se povedlo.. moc pěkný nápad a výsledek je také skvělý! :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...