pondělí 20. února 2012

Z jakých materiálů se pleny vyrábějí?

Materiály na svrchní kalhotky

Vodotěsná vrstva, která je buď součástí plenky, nebo tvoří samostatné kalhotky, které kryjí savou část pleny.

PUL - je látka (buď polyester nebo bavlna) s tenkou vrstvou polyuretanového zátěru. nu spojené k tomu ve vysoké teplotě průmyslový proces. Tento materiál je mnohem prodyšnější než svrchní kalhotky z PVC nebo jiných plastů. Původně byl vyvinut pro lékařské účely, jako materiál, který je současně nepropustný, pohodlný na nošení, prodyšný a odolný. PUL látka není biologicky odbouratelná, ale množství, které budete potřebovat, je ve srovnání s jednorázovými plenami minimální. Polyester s PUL zátěrem je pevný, pružný a vhodný pro delší období než bavlna s PUL zátěrem. Bavlna však mívá jasnější a pestřejší tisky. Můžete se setkat také s "Minky" s PUL zátěrem, což je heboučký chlupatý kožíšek z polyesteru s vnitřní nepropustnou vrstvou.

Vlna -  vlněné svrcháčky jsou skvělou volbou obzvláště pro noci. Jedná se o přírodní materiál, které je velmi prodyšný a pracuje tím způsobem, že vlhkost do sebe velmi pomalu absorbuje a současně dochází k jejímu neustálému odpařování. Vlna obsahuje lanolín, který zvyšuje její odolnost proti vodě, má antibakteriální účinky a pomáhají neutralizovat jakýkoli zápach. Vlněné svrchní kalhotky není potřeba přát po každém použití, jsou-li jen navlhlé, stačí jejich proschnutí na vzduchu. Při praní se lanolin z vlny vymývá a je potřeba ho jednou za čas do vlny doplnit lanolinovou kůrou. Péče o vlněné kalhotky je tak  o něco náročnější než o PULové.
 

Fleece - je umělý, vůči vodě odolný a velmi prodyšný materiál. Stojí někde mezi přírodními vlněnými a umělými PUL kalhotkami. Fleece je snadný na údržbu, časem může dojít k jeho šmolkování, což je však vada pouze vizuální nikoli funkční.  Nevýhodo fleecu je, že při dlouhodobějším tlaku může dojít k jeho provlhání.

Savé vrstvy

Materiály používané jako vnitřní část plenek, jejich úkolem je absorbovat vlhkost.

Bavlna - je tradiční materiál na pleny.  Často se používá v podobě jemného flanelu či froté. Bavlna může mít problémy se zajištěním dostatečné absorpční schopnosti, takže pleny vyrobené z bavlny můžou být objemnější. Je to velmi trvanlivý materiál, snadno dostupný, a tedy levnější než některé další možnosti.

BIO bavlna -  je šetrnější k životnímu prostředí.  Je to materiál 100% přírodní, bez chemických přídavků. Je dražší než obyčejná bavlna.

Bambus - může být až o 60% savější než bavlna stejné gramáže a je přírodně antiseptický. Bambus má schopnost vlhkost do sebe rychle a dobře vstřebávat, to však prodlužuje jeho dobu schnutí. Je to velmi oblíbená látka na výrobu látkových plen.

Konopí - také absorbuje mnohem více, než bavlna, což vede ke štíhlejším a savějším plenkám. Má také antimikrobiální a antimykotické vlastnosti. Konopí stejně jako bambus vlhkost velmi dobře vstřebává a má tak přibližně stejno dobu schnutí, ale při použití na vnějších vrstvách plenek má tendenci hrubnout.

Mikrovlákno -  je syntetická tkanina. Často používaná na výrobu čistících utěrek. Mikrovlákno je schopno velmi rychle pohltit velké množství tekutiny. Je také rychle suché. Mnohem rychleji než bambus či konopí. Molekuly kapaliny se připoutávají spíše k vláknům tkaniny než do buněk, jak je tomu u přírodních látek, což je příčinou provlhání při dlouhodobějším tlaku. Mikrovlákna by neměla být umístěna přímo na kůži dítěte, protože mohou pohlcovat přírodní oleje a pokožku tak příliš vysušovat.

Tkaniny odvádějící vlhkost

Tyto tkaniny neabsorbují vlhkost do sebe, ale chovají se jako "knot", který odvádí vlhkost až do savé vrstvy. Používají se jako vnitřní vrstva, aby udržovaly dětskou pokožku suchou. 
 
Microfleece - je polyesterová tkanina, která odvádí vlhkost pryč na absorpční vrstvu a na dotek zůstane suchá. Po nějaké době může fleece sežmolovat, ale na jeho funkčnost to nemá vliv. Microfleece je velmi populární jako samostatná vložka.
 
Suedecloth - jedná se o polyesterovou tkaninu, která funguje stejně jako microfleece, ale je jinak tkaná. Na dotek je sametová. Je tenčí a lehčí než microfleece. 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...