úterý 21. února 2012

Kolik a jakých plen budu potřebovat?

Kolik a jakých plen budete potřebovat, záleží hlavně na plenkovém systému, který jste se rozhodli používat. Ze začátku však nemáte představu, který ze systémů pro Vás bude nejvhodnější a je proto dobré při rozhodování vycházet z jiných otázek, na které jste v tuto chvíli schopní odpovědět.

Zásadní je otázka, kolik do plenek chceme investovat? Jednotlivé typy plen můžeme od nejekonomičtějších k nejnákladnějším seřadit asi takto: čtvercové pleny, vícevrstvé pleny, tvarované pleny, kalhotkové pleny, kapsové a AIO pleny. Přesně v opačném pořadí bychom naopak mohli seřadit plenky z hlediska komfortnosti při používání a náročnosti na údržbu. Zatím co náklady na pořízení čtvercových plen budou nejnižší, budou od Vás vyžadovat čas v podobě žehlení a skládání, který při použití OIA plenek odpadá za cenu vyšších nákladů. Při rozhodování je tedy třeba nalézt rozumnou míru mezi cenou a pracností, kterou do plenek chceme investovat.

Jsou zde i další faktory, které hrají roli.

Jak jste na tom s možnostmi sušení plen? V závislosti na tvaru a použitém materiálu schnou některé plenky rychleji než jiné. Kalhotkové a AIO plenky Vám budou schnout zaručeně déle než čtvercovky, vícevrstvé nebo kapsovky. Stejně tak bambus a len potřebují na schnutí více času než bavlna. Sušička rychlost sušení jistě urychlí, ale ne každý ji vlastní nebo chce používat.

Chcete, aby Vaše miminko mělo krásný malý zadeček, nebo Ván na zadečku objemná plenka nevadí? Tato otázka většinou hraje klíčovou roli při zahodování mezi jednovelikostními a vícevelikostími plenkami. Jednovelikostní plena se musí vejít na zadeček právě narozeného miminka i dvouletého batolete, takže je jasné, že na zadečku malého miminka bude působit poněkud objemněji než plenka, která se vyrábí v několika velikostech a bude miminku, tak jak poroste, na zadeček vždy pasovat. Ale i „krása“ něco stojí a zatím co jednovelikostní plenku využijete na celé plenkovácí období, vícevelikostích si budete muset pořídit minimálně dvě sady.

Roli může hrát také systém zapínání. Počítáte-li s tím, že Vaše miminko bude přebalovat často také tatínek, bude možná vhodnější zvolit plenky se zapínáním na suchý zip. Některým mužům s velkými prsty totiž dělá problém drobné patentky na plenkách pohodlně zapnout.

A pokud už máte aspoň trochu jasno, do čeho chcete zadeček Vašeho miminka balit, pojďme se podívat kolik toho tedy pořídit? Jedná se o obecně doporučované údaje uváděné výrobci a odzkoušené maminkami v praxi:

50 – 60 ks čtvercových plen (na jedno přebalení je potřeba použít 2-3 ks kvůli nižší savosti)

nebo

18 - 24 ks plen pokud se rozhodnete pro pleny vícevrstvé, tvarované, kalhotkové… prostě ty ostatní.

K plenkám vyžadujícím svrchní kalhotky, pak počítejte s 2 – 4 ks od každé velikosti svrchních kalhotek. U čtvercových a vícevrstvých plen dochází k častějšímu protečení stolice na svrchní kalhotky a je tedy potřeba jejich častější výměna a praní. Pak tedy doporučujeme 3-4 ks od každé velikost, u kalhotkových plen stačí 2-3ks svrchních kalhotek. Vlněných kalhotek budete taky potřebovat méně než fleecových či PULových.
 
(Vycházíme-li z 3denního pracího cyklu + 1 den sušení, průměrné spotřebě 5 - 7 plen na den, dostaneme se jednoduchým vynásobením k výše uvedeným číslům)

Čím více budete plenek mít, tím pro Vás bude plenkování komfortnější, protože budete mít po ruce stále dostatečnou zásobu na pohodlné přebalení Vašeho miminka. Při pořizování plen je dobré si jednotlivé druhy výhodně zkombinovat, tak abyste při různých situacích mohli využít nejvhodnější plenku. 

Při pořizování výbavy bychom neměli zapomenout na klasické čtvercové plenky, kterých má každá maminka doma jistě několik k dispozici, i když je na plenkování nepoužívá. Jsou to nepostradatelní pomocníci na utírání čehokoliv, na podložení hlavičky miminka, abyste při sebemenším ublinknutí nemuseli převlíkat celou postýlku, je to nepostradatelný pomocník na stínění na cestách a jistě by se daly vymyslet další a další způsoby jejich použití. Ale zde chceme upozornit hlavně na možnost, ke které byly plenky původně stvořeny a to jako rezerva pro přebalení Vašeho miminka, když z jakýchkoliv důvodů vaše základní plenková výbava nestačí. Proto doporučujeme min. 10ks těchto neocenitelných pomocníků doma mít.

Dále je vhodné pořídit si několik vkládacích plenek, ať můžete operativně zvyšovat savost Vašich plen. Je dobré mít dostatečnou zásobu separačních vložek, pracích prostředků, kyblík na skladování plen, snappi sponku apod 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...