pátek 28. února 2014

Karnevalová inspirace a střih na šmoulí čepici zdarma

Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

Čas masopustu a karnevalů je trochu rozpolcená doba. Na jednu stranu krásná, protože dětičky v maskách jsou prostě kouzelné a na druhou stranu trochu náročná pro tvůrce masek, kterými jsou většinou maminky. Vymyslet masku, vymyslet ji tak, abychom byly schopny ji realizovat a vymyslet ji tak, aby bylo dítě ochotné ji na sobě nechat aspoň na zahájení karnevalu je někdy nadlidský výkon. :-)
Pokud právě teď něco podobného řešíte, můžete se nechat inspirovat...

Dráček - pokud aspoň trochu šijete, tak si můžete ušít masku dráčka. Dračí kabátek vychází ze střihu vesty. Zadní díl prodloužíme a rozstřihneme na dvě poloviny. Do vzniklého švu pak všijeme ostny, které jsme si udělali stejně jako trojúhelníčky na řetěz vzpomínek. Ostny všijeme i do kapuce a do bočních švů u tepláčků. Na přední díly vestičky našijeme půl kolečka jako bříško a dráček je na světě.


Motýl - Křídla motýlky vznikly vystřižením z kartonu. Na karton jsou našité prádlové gumy jako popruhy a zepředu i zezadu je pomalovaný temperovými barvami do vzoru motýlích křídel. Aby byly křidýlka trochu větší, je po okrajích karton rozříznutý a mezi vzniklé vrstvy je všitý lem z organzy.
Sukýnka je jen ze dvou vrstev pruhů organzy. Organza je podélně ohnutá na polovinu, prošitá a do vzniklého tunýlku je navlečena guma.
Tykadla vznikly z čističů na dýmku, které jsou namotány na vlasovou čelenku a nahoře jsou trochu zakroucené, aby vytvořily bambulku na tykadlech. Pak už jen najít doma nějaké vhodné tričko a leginy a motýlek je na světě.


Šmoula - nejjednodušší maskou je pak šmoula. Pokud doma ve skříni najdete modré tričko a bílé leginy nebo jiné kalhoty anebo modré triko i leginy a bílé šatičky, máte vyhráno. Pak už Vám chybí jen šmoulí čepička a tu hravě zvládnete. Střih pro obvod hlavy 48 až 54 cm si můžete stáhnout zde
Podle střihu si vystřihněte čepičky z dvojité látky a po obvodu je sešijte. Spodní kraj začistěte např. cikcak stehem. Do zadní části čepičky našijte 2cm od kraje tříkrokým cikcak stehem asi 5cm natažené prádlové gumy, lem zahněte do rubu a přišijte. Vrcholek čepice trochu vycpěte vatou nebo polyesterovými kuličkami a šmoula je na světě. 


Pěkné tvoření!
b.

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...