úterý 22. října 2013

Jak nasadit jezdce na zip v metráži

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

O různých typech zipů jsme už psali a zmiňovali jsme i zip v metráži. Pokud nepotřebujeme zip dělitelný, jsou zipy v metráži supr, protože si prostě ustřihneme tolik, kolik právě potřebujeme. Jediným oříškem a někdy nervy drásající činností bývá nasazení jezdce na zip. 


Nejednou jsem s tím bojovala, než jsem přišla na tento, ze všech vyzkoušených způsobů, způsob nejosvědčenější. 



Vezmeme si konec zipu. Je jedno jaký, protože nasazovat jezdec jde z obou stran stejně špatně. :-)


Trochu zip rozevřete. Ne moc, jen tak centimetr.


 Jeden konec zipu asi o 0,5 až 1 cm zkraťte.


Na delší konec navlékněte jezdce asi do vzdálenosti jak je vidět na fotografii.


Celou sestavu si vezměte do ruky a do jezdce nasuňte druhý konec zipu. V pravé ruce pevně držte pravou tkanici zipu s jezdcem a levou rukou nasuňte levou tkanici do jezdce. Musíte trochu zatlačit, ať je tkanice nasunutá aspoň do poloviny jezdce, jak je vidět na fotografii. Teď mě napadá, že jsem levák, takže se Vám to možná bude dělat lépe celé obráceně, tak pak zkraťte pravou tkanici atd..
 

Máte-li nasazeno aspoň tak, jak je na horní fotce, položte si zip s jezdcem na stůl, dvěma prsty si přidržte konce tkanice těsně kolem jezdce, chyťte poutko jezdce a zatáhněte. Pokud jste měli dostatečně nasazenou kratší tkanici, mělo by se vám podařit jezdce nasadit.  


Ze zkušeností vím, že zde platí, víc než jinde, opakování matka moudrosti, takže pokud jste bojovali s prvním, druhý už určitě půjde rychleji, třetí ještě líp a čtvrtý a další už půjdou lehce. Takže když už se rozhodnu jezdce nasazovat, vždy si jich najednou nasadím více najednou a pak je mám na zipu nachystané k použití. Potřebuji-li 30 cm zipu, všechny jezdce kromě jednoho odsunu o 30 cm a odstřihnu si 30 cm zipu jen s jedním jezdcem. 

Máte jiný, lepší způsob nasazování jezdce na zip? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Děkuji, že jste dočetli až sem a šijte s námi.
b.

5 komentářů:

  1. bezva nápad s těmi dalšími jezdci, vždycky s tím strašně bojuju, tak když se mi to příště povede snadno, tak si jich tam dám hned víc najednou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky.:-) Už mi tato "zásoba" ušetřila spoustu času a hlavně nervů.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně paní v galanterii poradila ten začátek zipu "natřepit", prostě povytáhnout za začátky těch kostic až vám vylezou 2 drátky a na ty ten zip nasunout, snad jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně, vteřinová záležitost bez nutnosti stříhání a zkracování, jen to chce trochu cviku. Ale ten nápad natáhnout víc jezdců najednou, ten je na metál!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Já nasadím jezdce podle Vašeho návodu, ale za jezdcem zústává zip rozevřený. Už ztrácím trpělivost. Nevím, kde dělám chybu.....

    OdpovědětVymazat
  5. Jezdce nasazuji v podstatě stejně. Ale velké díky za super tip na nasazení více jezdců najednou do zásoby :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...