středa 9. května 2012

Kouzelný klobouček

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

S prvním jarním ostrým sluníčkem a teplými dny je zde rázem potřeba dát na hlavičky našich dítek, i ty naše, klobouček, který nás před sluníčkem ochrání. Našem malá z loňského kloboučku už vyrostla, takže byla potřeba ušít nový. Opět jsem vyšla z již ověřeného střihu z Ottobredesignu.

Klobouček je oboustranný, takže velmi praktický. Nejen proto, že když se Vám zašpiní jedna strana, můžete ho obrátit a je zase čistý, ale když si ho ušijete z různě barevných látek, bude mít větší možnost doladit ho k oblečení.


Ten náš je navíc doplněné o stužku (v našem případě kus tkalounu), které má při otočení na jednu stranu funkci dekorace a při otočení na stranu druhou, umožňuje zavázat klobouček pod krčkem, aby ve větru neuletěl.
Stužka je totiž našitá jen na polovinu kloboučku, takže po rozvázání mašličky spadá dolů podél oušek a můžeme ji zavázat. Už se nám to mnohokrát osvědčilo, takže vřele doporučuji.


 Pokud by měl někdo zájem a trochu podrobnější popis ušití kloboučku, tak se ozvěte a já sem něco dopíšu. A jen malé upozornění, střih je bez přídavků na švy, tak na to při šití pamatujte.
Přejeme pěkné sluníčkové dny.
b.

Jak šít a dobrat se zdárného konce?
(postup je pro klobouček na fotografiích, tedy bez krytů na ouška)

Vystřihneme díly:

Klobouček tvoří dva kloboučky, které pak na konci sešijeme. Na každý z nich potřebujeme:
6 x trojúhelník
2 x krempu (stříháme z dvojité látky s ohybem uprostřed)
obdélníček 4 x 6 cm na čudlík na šošolce
  1. Sešijeme vždy 3 a 3 trojúhelníky. Začínáme šit od spodku ke špičce. 
  2. Ke každým 3 sešitým trojúhelníkům přišijeme klopu. Při šití jsou trojúhelníky dole a krempa nahoře. Jdou tak lépe vybrat zatáčky. Případný přesah krempy zastřihneme. 
  3. Sešijeme k sobě poloviny kloboučků. Doporučuji všít do vrcholku kloboučku proužek ze složené látky, schová se tak případná nedokonalost na vrcholku sešitých trojúhelníků. 
  4. Na jeden z kloboučků přišijeme stuhu, ale jen na polovinu, ať se dá zavázat pod bradou.
  5. Kloboučky do sebe zasuneme lícem k sobě a sešijeme podél kraje krempy. Necháme 5 cm nesešitých na protočení na lícovou stranu.
  6. Kloboučky protočíme, vyžehlíme, podhrneme nesešitou část a celý obvod u kraje prošijeme. A máme hotovo!
b.


5 komentářů:

  1. Včera večer jsem to spíchla včetně vychytávky se stužkou. Klobouček nemá chybu!
    Moc děkuju,
    Miluška.

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím poraďte, dle střihu Ottobre klobouček původně oboustranný není, že? Na Krempu stříhají jen 4 díly a vystužují nažehlovacím vliselínem ? V popisu ale zas mluví o 2 kruzích, které se po krajích přišijí.. Potřebovala bych ještě kloubouček pro kluka (5let), obvod hlavy 52cm. Je těžké, upravit váš střih z Fler.cz? Poradily byste též?

    Děkuji Anita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anito, já bych řekla, že oboustranný bude, podle počtu dílů které stříhají a podle těch obrázků hotových kloboučků nahoře, ale jestli něco vyztužují vliselínem, tak to netuším, protože tomu nerozumím ani slovo :-). Na krempu stříhají 4 díly, ale je tam na jedné straně ohyb látky, takže jeden díl je pak polovina krempy. Asi to sešijí do kruhu a pak přišijí k šošolce, ale to jen odhad, když říkáte, že tam píšou něco o kruzích. Doplním do článku krátký postup, jak šiji já.
      Střih na klobouček pro kluky na fleru je pro obvod hlavy 46 až 52 cm, takže byste nic upravovat nemusela, ale ani zvětšení by určitě nebyl problém.;-)
      b.

      Vymazat
    2. moc děkuji za rychlou odpověď! Večer se na to vrhnu. Střih pro kluky už jsem zakoupila, myslím že mi to taky dost pomůže :-) PS: já to nestříhala z dvojité látky! To bude asi ono... Anita

      Vymazat
  3. Dobrý den, tak jsem se na šití vrhla až před 2 dny..:-) Klobouček je hotový a je moc krásný! Udělala jsem pár chyb, takže mi vyšel menší. Krempa byla kratší než ty 3 sešitý trojúhelníky. Dceři nepasuje, ale sousedčině holčičce ano:-) Stříhám látku na další.. Moc děkuji. PS: klučičí jsem zatím ještě nezkoušela, ale dám vědět:-) Anita

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...