pondělí 16. dubna 2012

Dětské polodupačky - návod a střih zdarma

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

Možná jste si stejně jako já oblíbili pro děti polodupačky. Při přebalování není potřeba rozepínat knoflíčky, které bývají často schované pod kabátkem a přebalování pak jde šup šup.:-) A jedny takové si teď pro Vaše dítko můžete ušít.



 Co budete potřebovat:
- kus úpletu, třeba i starší tričko. Rozměry cca 50 x 100cm.
- střih, který si můžete stáhnout zde: pro cca 3 měsíce

Všechny švy šiji cik cak švem s bočním prošíváním. (Nevím oficiálním název, ale je to ten, co vypadá jako cik cak a na bocích má jakoby ještě přímý steh.)



Začínáme...
Nastřihněte si všechny díly podle pokynů na střihu. Střih už počítá s přídavkem na švy! Při stříhání dílu na pas, si dejte velký pozor na směr pružení látky, aby Vám pružil ve směru delší strany. Na díly si vyznačte také středové značky na šlapkách a klínku a na předním díle si naznačte při kraji konec zadního dílu (linii šlapek). Bude se nám to při šití pak hodit.



  Nejprve si všijeme do rozkroku zadního dílu klínek. Díly si k sobě dáme lícem k líci a středovou značku klínku dáme na střed rozkroku. Od tohoto místa začneme šít směrem k jednomu kraji klínku a pak zase od středu směrem k druhému kraji klínku. Možná se Vám to bude zdát zbytečně zdlouhavé, ale zajistí nám to, že klínek bude na středu dílu. 


Dále si k zadnímu dílu s klínkem přišijeme díl přední. Díly k sobě přiložíme lícem k líci a opět střed klínku přiložíme na střed rozkroku předního dílu a šijeme směrem dolů. Hlídáme si, aby konec nohavice zadního dílu končil u značky linie šlapky, kterou jsme si na předním díle vyznačili při stříhání dílu. Stejně tak si od středu dolů sešijeme i druhou nohavici. Až budete šit několikáté dupajdy a budete mít vytahování látky více v oku, můžete šít i od konce nohavice ke konci druhé nohavice, ale napoprvé opravdu doporučuji šít od středu rozkroku.
A máme sešité středové švy.


Teď si sešijeme boční švy. Pěkně z hora dolů a hlídáme si, aby konec nohavice zadního dílu končil u značky linie šlapky. Stejně si sešijeme i druhý boční šev. 


Přichystáme si pásek. Sešijeme si kratší strany pásku k sobě, lícem k líci.


Vzniklý kruh ohneme napůl lícem ven, tedy nezačištěné hrany budou u sebe. Pásek si položíme na stůl, tak aby byl na boku šev a druhou stranu si označíme špendlíkem. Tak budeme při sešívání s kalhotkami vědět, ve kterém místě pásku má být druhý boční šev kalhot.  


Kalhoty si protočíme lícem ven a navlíkneme na ně pásek. Šev pásku přiložíme k jednomu z bočních švů a k druhému si sešpendlíme místo, které jsme si před chvílí označili špendlíkem. Pásek si ke kalhotám přišpendlíme i na dalších několika místech a pěkně podél kraje sešijeme. Při šití látku mírně natahujeme, protože nešijeme úplně pružným švem, tak aby nám pak švy při oblékání nepopraskaly. Pásek otočíme nahoru a už je skoro hotovo. 


 A už nám zbývá jen přišít šlapky. Kalhotky protočíme rubem ven a na konec nohavičky si přiložíme díl šlapky, tak jak je vidět na obrázku. Středová značka na dílu šlapky, aby nám pěkně seděla se značkou na konci nohavičky. Začneme šít u švu a šijeme pěkně kolem dokola.  


Stejně tak přišijeme i druhou šlapku a ... 


...A MÁME HOTOVO! 



Tak ať se Vám dílo daří a kalhotky dobře slouží. Budu ráda za jakékoliv připomínky k návodu a zprávy jak se Vám dupajdy povedly. :-)
b.  

19 komentářů:

  1. Tak jsem to podle Vašeho návodu zkusila a... vznikl mi šišatec, ale to není divu, byl to můj první pokus na overlocku a ještě jsem byla líná používat špendlíky... ale rozhodně je Váš střih i návod super a mohou ho použít i takoví začátečníci, jako jsem já! Palec nahoru :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Šila jsem podle Vašeho střihu a návodu a vypadá to naprosto skvěle. Děkuji za zveřejněný návod, moc mi pomohl - jsem samouk :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jano, jsem ráda, že se Vám polodupky povedly. Ať dobře slouží.;-)

      Vymazat
  3. Tak jsem po dlouhé, opravdu dlouhé době, zasedla za šicí stroj a zkusila ušít dupačky. Trochu jsem bojovala s páskem, ale nakonec se stará mikina proměnila v nové dupačky. Děkuji za návod a už se těším na mé další pokusy. Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Rádo se stalo Petro. Nic nás netěší víc, než Vaše úspěchy za šicím strojem.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Si úžasná, hľadala som návod a hneď prvý tvoj - ktorý je dokonalý :-) ešte raz vďaka :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji moc za skvělý střih a návod, jsem úplný začátečník a na první pokus se dupačky celkem povedly, už se chystám na sovičky a potom na kostku. Jste vážně skvělá :)
    Nemáte ještě nějaké střihy (nebo nechystáte) na zvířátka něco jako ty sovičky? Klidně ráda střih koupím. Nebo tip, kde se inspirovat.
    Díky moc za vše Adéla.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, chtěla jsem si stáhnout váš střih, ale chce to po mě nějaké přihlašovací údaje.Poradíte mi, jak střih získat? Mockrát děkuji. Veronika S.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Veroniko, kontrolovala jsem nastavení a po kliknutí na odkaz se střih začne stahovat do počítače nebo se otevře v novém okně. Dáša

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,Váš střih se mi opravdu líbí ale když si ho chci stáhnout, tak po mě chce google přihlašovací údaje, co s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, jak píše Dáša výše, zkoušela jsem odkaz a i bez přihlášení mi funguje, ale pokud Vám to nejde a napíšete mi sem nebo na náš mail Váš mail, střih vám ráda pošlu.
      Bára

      Vymazat
    2. Dobrý den, hledala jsem kontakt na Vás ale email je přez outlock a přez ten mi to nejde.Můžu napsat, aby to nebylo veřejně?
      Děkuji Dana

      Vymazat
    3. Dano, napište mi mail na mamasidea@gmail.com. Díky. b.

      Vymazat
  10. Děkuji mnohokrát za super střih a fotonávod. Ušila jsem si jich celou hromádku a moc mě to bavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My děkujeme za pochvalu. Jsme rády, že návod a střih slouží. :-)

      Vymazat
  11. Konečně super návod podle kterého by se to mohlo podařit i me :) jen dotaz, střih se bude tisknout na a4? Moc děkuji a dam urcite vedet jak se povedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano všechny naše střihy jsou nastaveny na stránku velikosti A4 pro tisk na domácí tiskárně. Větší střihy se podle značek slepí. Hezký den Dáša

      Vymazat
  12. Návod vypadá úžasně, ale nevím, kde se stala chyba... Mám je ušité v pidi provedení. Vypadá to jak na předčasně narozené miminka :-( Nevíte v čem je problém???

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, moc děkuji za tento návod na polodupačky... Dnes jsem jedny ušila a moc se povedly:-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...