úterý 14. února 2012

Proč v dnešní době používat látkové plenky?

Důvodů proč v dnešní době používat látkové pleny je hned několik. Mezi ty stěžejní patří hledisko

  •           Zdravotní
  •           Finanční,
  •           ekologické.

Pak jsou zde další, jako:
  •           Snaha omezit konzumní způsob života.
  •           Vyzkoušet něco nového.
  •           Ukázat dětem, že ne vše je na jedno použití a věcí je třeba si vážit.
  •           Čas strávený s dítětem zle trávit i společnou prací a učit ho formou pozitivních příkladů.

Zdravotní hledisko

Látkové pleny vyrobení z bavlny, bambusu a jiných přírodních produktů jsou pro miminko jistě příjemnější než jednorázové pleny vyrobené z velké části z látek pocházejících z ropy.
Zaručeně větší prodyšnost látkových plen umožňuje pokožce lépe dýchat a snižuje se tak riziko vzniku opruzenin a jiných kožních problémů.
Je zde také stále diskutované téma možného vlivu jednorázových plen na zdravý vývoj pohlavních orgánů. Nezávislé studie ukazují na skutečnost, že teplota v jednorázových plenkách je o 1 – 2°C vyšší než v plenkách látkových a není vyloučeno, že tato vyšší teplota nemůže mít v budoucnu vliv na plodnost našich dětí.

 

Finanční důvody

Naše i jiné kalkulace prokázaly, že používání látkových plen může za celkové plenkové období ušetřit značnou sumu peněz.
My jsme v naší kalkulaci vycházeli z podmínek ve všech směrech výhodnějších pro jednorázové pleny a i přesto tuto bitvu látkové pleny vyhrály.
Je jasné, že za výbavičku látkových plen lze utratit mnohem více peněz. Zvlášť když se do látkovek zamilujete, budete chtít zkoušet stále nové pleny, pořizovat Vašemu dítku pořád „pěknější“ zadeček apod., tak jak se to mnoha maminkám stává.
Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že látkové pleny můžete využít z velké části pro další miminko a pořizovací náklady tak klesají k nule.
Případně lze svou plenkovou výbavu po ukončení plenkového období výhodně prodat a vloženou investici tak částečně získat zpět. Nebo lze pleny již z druhé ruky koupit a značně ušetřit už při jejich pořizování.

 

Ekologické hledisko

Přesto, že i látkové pleny při své výrobě, používání a likvidaci představují pro přírodu jistou zátěž, jejich dopad na životní prostředí ve srovnání s jednorázovými plenami je bezesporu nižší.
Velmi zajímavý článek o látkových a jednorázových plenách a jejich vlivu na životní prostředí a lidský život si můžete přečíst zde, na stránkách společensko-ekologického časopisu 7. G.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...