čtvrtek 16. února 2012

Jaké jsou druhy látkových plen?


Na trhu je velké množství druhů látkových plen a ze začátku bývá člověk trochu zmatený z těch všech pojmů - svrchňáky, AIO, kapsovka, vícevrstvá - proč někdy potřebuju i svrchní kalhotky a někde zase ne? Pokusíme se Vás se všemi druhy plenek přehledně seznámit.
Celý systém látkových plen můžeme rozdělit na plenky, které mají funkci pohlcovat vlhkost a svrchní kalhotky, které vlhkost v plenkách izolují od dalšího oblečení.


Plenky

Čtvercové plenky

Klasické čtvercové nebo obdélníkové plenky, které všichni známe, ale i novodobější, se kterými jsme se v našem dětství již nesetkali. Vyrábějí se z různých materiálů – bavlna, bambus, len v podobě plátna, froté, flanelu, mušelínu apod. Je potřeba na ně používat svrchní kalhotky. Čtvercové pleny se musí skládat, jsou tedy trochu pracnější, než jiné druhý plen, ale jsou díky tomu velmi variabilní a rychle schnou. Podle potřeby se dají skládat na do různých skladů (novorozenecký sklad, na draka), takže ani u těchto plen stolice nemusí zašpinit svrchní kalhotky. Cenově patří k nejvýhodnějším.   


Vícevrstvé plenky

Často se používá také označení prefoldy, vycházející z anglického názvu. Jsou to obdélníkové pleny vyráběné většinou z bavlny, příp. z bambusu. Jsou podélně prošitím rozděleny na třetiny a již bez skládání tvořeny několika vrstvami. Vnější vrstvy tvoří obvykle 4 vrstvy, středovou vrstvu pak 6 - 8 vrstev látky. Vícevrstvé pleny zle skládat několika způsoby, tak aby jádro s nevyšší savostí bylo uprostřed (vhodné pro holčičky) nebo v přední části plenky (vhodné pro chlapečky). Díky vice vrstvám látky schnou déle než plenky čtvercové. Vícevrstvé plenky patří k nejméně objemným, dělají tedy malý zadeček. Pro jejich použití je nutné použít svrchní kalhotky, které dobře padnou, aby držely plenku dobře na svém místě. Vyrábí se v několika velikostech, ale snadno si za celé plenkové období vystačíte s dvěma.



Tvarované plenky

Tvarované plenky jsou také tvořeny více vrstvami látek, ale kolem nožiček jsou vykrojeny, takže lépe pasují na zadeček a nedochází tolik ke znečišťování svrchních kalhotek. Oproti kalhotkovým plenkám nemají tvarované plenky vlastní zapínání. Zapínají se pomocí snappi sponky, zavíracího špendlíku nebo se fixuje pomocí šňůrek, které na sobě mají našité. Jsou použitelné jen se svrchními kalhotkami.








Kalhotkové plenky

Kalhotkové plenky jsou tvarem podobné jednorázovým plenkám. Kolem nožiček a na zádíčkách jsou gumičky, které chrání svrchní kalhotky před znečištěním. Vyrábějí se z bavlny, bambusu, lnu nebo jejich kombinací. Kalhotkové plenky se zapínají na patentky nebo suchý zip a manipulace s nimi je tak velmi jednoduchá. Jsou dostupné jako jednovelikostní (na celé plenkové období vystačíte s jednou plenou, jejíž velikost upravujete pomocí patentek) nebo vícevelikostní podle váhy a proporcí dítěte.  Plenky jsou ušity z více vrstev látky, takže dobře sají, ale také déle schnou. Plenky se nemusí skládat ani žehlit. Na kalhotkové plenky je potřeba použít svrchní kalhotky.  

  

AIO neboli All in One plenky

Plenky All in one – vše v jednom - jsou jednorázovým plenám nejpodobnější. Jsou tvarem, použitými materiály, způsobem upevňování a velikostmi stejné jako plenky kalhotkové, ale mají navíc vnější nepromokavou vrstvu, která brání úniku vlhkosti. S plenou se tedy pracuje úplně stejně jako s plenou jednorázovou, není na ní potřeba dávat svrchní kalhotky. Nevýhodou těchto plen je delší doba schnutí a o něco vyšší cena. 







Kapsové plenky

Kapsové plenky jsou tvořeny vnější nepromokavou vrstvou a vnitřní vrstvou obvykle z materiálu odvádějící vlhkost od pokožky dítěte (fleece, suedecloth). Mezi těmito vrstvami je kapsa, do které se vkládá savá vrstva (např. čtvercové nebo vícevrstvé plenky, vkládací plenky apod.), kterou plenky samy o sobě neobsahují. Savost plenky můžeme ovlivnit velikosti savého jádra, které do plenky vložíme. Díky možností vysunutí savé vrstvy plenky rychle schnou a po naplnění je s nimi velmi snadná manipulace.  




Vkládací plenky

Vkládací plenky slouží ke zvýšení savosti jiných typů plenek, nebo pokud jsou vyrobeny z tkanin odvádějící vlhkost, chrání zadeček Vašeho miminka před vlhkostí. Jsou dostupné z různých materiálů a v různých tvarech. Nejčastěji jako užší a delší obdélníky.











Svrchní kalhotky


Svrchní kalhotky se oblékají na pleny a chrání oblečení miminka před provlhnutím. Jsou podle použitého materiál více či méně prodyšné a voděodolné.


PUL

Svrchní PUL kalhotky jsou vyrobeny z bavlněné nebo polyesterové látky s polyuretanovým zátěrem. Jsou nepropustné a částečně prodyšné. Fungují na principu funkčního sportovního oblečení. Kolem nožiček a na zádech jsou gumičky, které chrání proti protečení. Kalhotky se nemusí prát po každém použití, jsou-li jen navlhlé, stačí je prosušit. Prát je můžeme spolu s ostatními plenkami. Jsou odolné a trvanlivé, ale nejedná se o přírodní materiál.







Fleece

Fleecové svrchní kalhotky jsou prodyšnější než PULové, ale nejsou vodonepropustné, pouze vodoodpudivé. Při dlouhodobějším tlaku mohou provlhat. Nejsou tedy vhodné pro větší děti, které už sedí nebo třeba do autosedačky. Jsou nenáročné na údržbu, mohou se prát v pračce na 40°C. Časem mohou šmolkovat. Fleece je vyrobený tak, aby simulovat vlastností ovčí vlny, je to však umělý materiál, který neumí „zpracovat“ moč, musí se tak častěji prát. 







Vlňáčky

Vlněné svrchní kalhotky jsou čistě přírodní a prodyšné. Nejsou vodonepropustné, ale mají schopnost absorbovat vlhkost a průběžně prosychat. Při dlouhodobějším tlaku mohou provlhat, jsou tak vhodná pro menší miminka, která ještě nesedí nebo na noc. Vlna obsahuje lanolin, který je přirozeně antibakteriální a má schopnost „zpracovat“ moč. Kalhotky tedy stačí prát jednou za několik týdnu, navlhlé kalhotky stačí jen nechat prosušit a zápach z moči lanolin odbourá. Jsou náročnější na údržbu než fleecové. Vyžadují jemné praní, nejlépe v ruce.  Časem se z vlny vymývá lanolin a je potřeba ho do kalhotek doplnit lanolínovou lázní, aby dobře plnily svou funkci.





Svrchní kalhotky z PVC

Ještě stále se můžeme setkat se starším druhem svrchních kalhotek, kde je nepropustná vrstva z PVC. Kalhotky jsou sice nepropustné, ale také neprodyšné. Mají velmi příznivou cenu.


Jedno- nebo více-velikostní?


Plenky i svrchní kalhotky můžeme dále rozdělit na jednovelikostní nebo vícevelikostí.

Jednovelikostní

Jednovelikostní plenky se vyrábí jen v jedné velikosti a vydrží tedy miminku od narození až po konec plenkového období. Velikost plenky se nastavuje (zvětšuje a zmenšuje) pomocí patentek, suchých zipů nebo zahnutím.
Jedná se o ekonomičtější variantu, protože jak miminko roste, nemusíte kupovat větší plenky, ale nevýhoda je, že na malých dětech vypadá jednovelikostní plenky vždy objemněji. Plenky se používají dlouhou dobu a hodně se tak opotřebují, s využitím pro 5 dětí raději nepočítejte.







Vícevelikostní

Vícevelikostní plenky se vyrábí ve více velikostech. Jak miminko roste a mění se jeho proporce, je potřeba dokupovat větší plenky. Obvykle jsou dostupné 2 – 3 velikosti.
Výhodou je, že v každém věku dítěte plenka pěkně sedí, je zachovalejší, protože se nepoužívá tak dlouhou dobu a obvykle ji pak snáz prodáte dál. Nevýhodou jsou větší pořizovací náklady, protože plenky prostě musíte na rozdíl od plenek jednovelikostních koupit vícekrát. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...