pondělí 7. října 2013

Zipy a zdrhovadla

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

Věřte nevěřte, současná podoba zipu (zdrhovadla) se zejména v oděvnictví používá již od roku 1913, patentován byl o něco později v roce 1917*.
Zip slouží ke spojování dvou částí dohromady. Skládá ze tří částí - jezdce a dvou ozubených pásů, které do sebe zapadají. Každý z pásů je složen z řady speciálních zubů, které jsou na konci zahnuté, což umožňuje jejich větší soudržnost a tedy pevnost*.
* zdroj Wikipedie otevřená encyklopedie


Pro orientaci, níže uvádíme časté dělení zipů:



  •  DĚLITELNÝ x NEDĚLITELNÝ





  • Podle délky 12, 14, 16, 18, 20…25, 30, 35…. 50, 55…. 80, 85 cm ….  Za délku zipu se považuje pouze část se zoubky, ne celé tkanice!






  • Podle materiálu PLASTOVÝ x KOVOVÝ (mosaz, staromosaz)




  • Podle vzhledu SKRYTÝ (jemný 3mm) x SPIRÁLOVÝ (3mm, 5 mm) x KOSTĚNÝ (5 mm)






U skrytého zipu nejsou vidět zoubky. Je jemný, používá se do dámských kalhot, sukní, šatů.

Kostěné zipy najdou velké uplatnění jako zapínání bund.
Spirálové zipy se vyrábějí v široké škále barev, délek, druhů jezdců. Jejich využití se hodí všude. Vyrábí se ve dvou hrubostech 3 a 5 mm (šířce zoubků).

  • Podle funkce VODĚODOLNÝ x BUNDOVÝ (dva jezdce) x ZIP V METRÁŽI (povlečení)






Zip v metráži pohodlně zkrátíte na potřebnou délku - ustřihnete nůžkami. Patří do skupiny nedělitelných - konce je potřeba zapošít, aby jezdec neutekl. Podle potřeby nakupujete metráž zipu a samostatné jezdce. Nasazení jezdce chce trochu trpělivosti. Vyrábí se i v několika barvách. Nikdy zip nerozevírejte bez nasazeného jezdce, poté již nejde jezdec nasadit!

  • Podle vzhledu JEZDCE






Taky máte všechny zipy v jedné krabici a pokaždé zoufale hledáte ten pravý? Níže dva tipy pro snazší hledání. Máte jiné nápady jak skladovat zipy? Napište nám je do komentáře :o)).

Tip: Zipy stejné délky spojte za jezdce spínacím špendlíkem. Rychle se zorientuje při hledání zipu určité délky.



Tip: Dlouhé zipy zafixujte gumičkou. Nebudou se zamotávat s krátkými.


Podle potřeby můžeme zipy zkracovat a to na jejich horním konci. Zoubky odstraníme kleštěmi. Pozor, musíte zajistit zkrácené konce proti vyjetí jezdce. U kovových zipů můžeme použít koncový plíšek, který přichytíme ke tkanici kleštěmi. U plastového kostěného zipu  vytvoříme několika stehy "nitěný koutek" na tkanici zipu. U spirálového zipu podhrneme tkanice do švu.

Všívání zipů si hodně usnadníme použitím zipové patky. Patka kopíruje zoubky, šev je po celé délce zipu ve stejné vzdálenosti. 



d.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...