čtvrtek 13. června 2013

Bezinkový sirup

Díky, že jste přišli. Máme nové stránky, tak Vás na ně nyní přesměrujeme...

Dnes to bude z trochu jiného, než šicího soudku. Ale když vidím všechny ty Bezinky rozkvetlé všude okolo, tak mi to nedá a musím se s Vámi podělit o náš osvědčený rodinný recept na bezinkový sirup. Je to jednoduché a přitom výborné. 

Budete potřebovat:
30 květů Bezu
2l vody
1 citrón
2kg cukru
30g kyseliny citrónové

Postup:
Převaříme vodu a necháme ji zchladit. U květů ustřihneme stonky těsně u květů, aby zelených stonků zbylo co nejméně (Tenhle krok není úplně nutný, ale mám pocit, že ustřižení stonků eliminuje pachuť v sirupu, k vůli které bezinkový sirup lidem často nechutná.). Do lahve nebo hrnce dáme ustřižené květy, na kolečka nakrájený oloupaný citrón, kyselinu citrónovou a vše zalijeme převařenou a zchlazenou vodou. Tuto směs necháme 24h luhovat. Pak nálev přecedíme přes hadřík (ideální je dětská plena), mírně zahřejeme (není třeba vařit, ať nezničíme vyluhované dobroty) a přidáme cukr. Po rozpuštění cukru ještě teplé nalijeme do lahví a je hotovo.  

Ať Vám chutná!
b.

2 komentáře:

  1. Dřív jsem ho taky dělávala, ale nějak toho bezu ubylo, najdu ho jen u silnice:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je ho právě mraky i kolem polí a jak ho vidím, nemůžu ho tam nechat.:-) Ještě budu zkoušet šumivý nápoj. Loni nějak nešuměl, tak uvidíme co letos.:-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...