neděle 11. března 2012

Jak skladovat použité pleny?

Použité pleny se skladují v kyblíku s víkem buď na morko nebo na sucho. Výběr metody záleží jen na Vás. Vyzkoušejte obě a uvidíte, která Vám bude více vyhovovat.
Mokrá metoda se jeví jako vhodnější na pokakané pleny. Skvrny od stolice na ni nezaschnou a jdou lépe vyprat. Kaká-li Vaše miminko velmi často, je vhodné ukládat pleny namokro. Pokud už Vaše miminko kaká pravidelně a ne tak často, můžete přejít na metodu suchou.
Na kyblík si připevněte také menší síťku, do které budete již při odkládání plenek ukládat separační vložky. Při přendávání plenek do pračky je pak nemusíte třídit a dodatečně do síťky ukládat. Ušetříte si tak práci i nepříliš oblíbenou manipulaci s použitými plenkami.
Ze stejného důvodu (omezení manipulace s použitými plenami) plenky do kyblíku ukládejte již tak, jak je budete prát. Tedy nezapomeňte zapnout suché zipy, aby se v nich nezachytávala žádná vlákna.
Do kyblíku dejte před vhození plen ještě síťku na praní plen. Lem síťky přehnete přes okraj kyblíku, aby Vám nepadala dolů. Plenky uložené v síťce se snáz přendávají do pračky.

Mokrá metoda

Do kyblíku nalijte asi ze 2/3. Doporučuje se přidat do vody 2-3 lžíce octa pro desinfekci a snížení zápachu. Osvědčilo se mi přidat do vody lžíci nastrouhaného jádrového mýdla. Hoblinky se lehce rozpustily a v mýdlové vodě se plenky pěkně předepraly. Na provonění je dobré přidat pár kapek vašeho oblíbeného 100% přírodního esenciálního oleje.
Můžete přidat i některý ze speciálních desinfekčních prostředků na pleny a sůl na skvrny, ale vyjde Vás to dráž.
Voda v kyblíku by se měla měnit minimálně jednou za 2-3 dny, ale v tomto časovém rozmezí budete pleny určitě i prát, takže výměna vody zpravidla není potřeba.

Suchá metoda

Plenky se v kyblíku skladují nasucho. Je vhodné do kyblíku přidat pár kapek 100% přírodního esenciálního oleje na provonění. Pokakané plenky je potřeba před uložením do kyblíku zbavit stolice a nejlépe i přeprat jádrovým mýdlem a před uložením do kyblíku znovu potřít mýdlem. Lépe se pak vyperou. Počurané pleny je možné ukládat do kyblíku rovnou.

I při suché metodě je vhodné pleny prát jednou za 2-3 dny.

Bára 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...